ZÚTE HONLAP

Kedves látogatónk!
2017. januárjától elérhető a Zöld Út Természetjárók Egyesületének honlapja! Ha egyesületünk túráiról, életéről szeretne olvasni, itt megteheti: ZÚTE HONLAP

Letölthető: ZÚTE TÚRATERV 2022

2012. november 12., hétfő

Jánosi Mihály emléktúra a Medvesen



A "Jánosi Mihály emléktúrát" egyesületünk alapítójának emlékére rendezzük 2004. szeptember 17-én bekövetkezett halála óta. 
Misi bácsi számára a természetjárás szeretete magától értetődően együtt járt azzal a törekvéssel, hogy ezt minél több emberrel megossza. Ez vezette őt akkor is, amikor megfelelő segítőtársakat találva 1993 decemberében megalapította a ZÚTE-t. Úgy látta, hogy a városban az időtájt működő turista csoportok túlságosan zárt közösségek, ő olyan egyesületet álmodott meg, amelyhez bárki csatlakozhat. Valóban ilyen lett a ZÚTE. 1994 óta a városban egyedülálló rendszerességgel hívja és várja az érdeklődőket nyílt túráira. 
Fontosnak tartotta azt is, hogy az egyesület tagjai az országos túramozgalomban is minősítsék magukat, s megtalálta a módját, hogy ennek anyagi alapjait is megteremtse: fáradhatatlan volt abban, hogy anyagi és erkölcsi támogatókat nyerjen meg az általa képviselt ügynek.
Személyes jó példájával mindig elöl járt. Nagy gondot fordított arra, hogy minél több jól képzett túravezetője legyen az egyesületnek, de évről évre kiugróan sok túrát vezetett ő maga.
A túramozgalom keretében háromszor járta végig az országos kék túra útvonalát, a Bükk 900-as csúcsait, teljesítette a kohász kék útvonalát. Mindezekkel kétszer is elérte az érdemes természetjáró címet.
Halálakor az akkori tagság úgy érezte, legméltóképpen emléktúrával búcsúzhatunk tőle, és egymástól függetlenül többen is az Ickós-kutat javasoltuk célpontként. Nem véletlen, évről-évre hangulatos túrákat vezetett a Medves-fennsík oldalában levő forráshoz, pontosabban "kúthoz", hiszen a tanyákról valaha ehhez a kúthoz jártak vízért. Ide turista jelzés nem vezet, és a nevét sem jelezte tábla. Terve volt, hogy táblát helyezzünk el, amit el is készíttetett. Ezt a tábla csak halála után Molnár János túratársunk közreműködésével került a helyére a Bükki Nemzeti Park engedélyével.
Szimbolikus jelentése is van a kútnak, a tiszta forrásnak. A vadon emberének valaha létkérdés volt, hogy vízhez jusson. Emberek és vadak egyaránt jártak a kúthoz, az ember jól megfért a természettel. Ma a természetjárás olyan tiszta forrás, amelyhez érdemes visszatérni, s ezt egyre többen felismerik. Mutatja ezt az is, hogy tagságunk és a túrákon résztvevő vendégek száma évről évre nő, természetesen ebben óriási szerepe van nagyszerű túravezetőinknek is, akik továbbvitték és fenntartják az Egyesület tevékenységét.

       Honti Gabriella,
       a Zöld Út Természetjárók Egyesületének elnöke.

       Fotók: Kovács Henrietta.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése