ZÚTE HONLAP

Kedves látogatónk!
2017. januárjától elérhető a Zöld Út Természetjárók Egyesületének honlapja! Ha egyesületünk túráiról, életéről szeretne olvasni, itt megteheti: ZÚTE HONLAP

Letölthető: ZÚTE TÚRATERV 2022

2012. február 2., csütörtök

A kökénytúra

Egyesületünk 2012. évi első nyilvános túrája a Miheller Tibi által vezetett, és a Nógrád Megyei Természetbarát Szövetség szervezésével létrejött "Évnyitó kökénytúra" volt.
Igen népes társaság jött össze, köszönhetően a szikrázó napsütésnek és a nem túl megterhelő távnak (9 km). Már a buszra sem volt egyszerű felférni, mivel több mint félszáz ember gondolta úgy, hogy a friss levegőn tölti a szombat délelőttöt.
A somoskőújfalui vasútállomástól a régi kő- ill. szénszállító kisvasút nyomán haladtunk Eresztvény felé. Sokak először keltek át a vasút még álló 150 méter hosszú alagútján, amit a túrázók sora végig ért!
Az eresztvényi pihenő után a kőbányák felé vettük az irányt. Először a Felső-bányatelep, majd a Közép-bánya következett. Utóbbi a Medves egyik ékköve - a meredek sziklafalakkal övezett kis tó egy tengerszemre emlékeztet.
Nemsokára a Medves-laposát tapostuk. Itt már sokak örömére egy kis hóval is találkoztunk! Felkerestünk egy eldugott kis épületet, amely valaha vadászházként üzemelhetett. Innen túránk végpontjához, Salgóbányára vezetett utunk. Voltunk egy páran akiknek még mehetnékje volt, így a Boszorkány-kő érintésével Zagyvarónára, ill. a Tatár-árkon keresztül A Beszterce telepre mentünk tovább.
És, hogy hol volt a túrán a kökény?: Ezen az útvonalon rengeteg ilyen bokorral találkozhattunk, csak a természet most nem gondoskodott a termésről...

Következzenek a képek:

Indulás előtt Somoskőújfalun
A Karancsra nem ugrunk ki?
Rövid előadás hallgatása a kisvasút történetéről
Az alagút bejárata előtt
A sor közepe az Ökör-kőnél
Eresztvényi pihenő
Gabi volt az italfelelős, cipelt is két kannát!
Zerge átadás. Tibi hiába izgulsz, nem Te kapod!
Edit kapta
Lássuk csak: fiú vagy lány?
Bogár kutyus téliesítve
Az ereszvényi kőbánya felé
Tibi szól a hívekhez
A Közép-bányánál
Sziklák ölelésében
A mentés nem lett volna egyszerű...
A Medves-laposán
Az éppen aktuális élboly
Az eldugott háznál
Újra nyílt terepen
Akiknek még mehetnékük volt
Boszorkány-kői panoráma

Vincze Gabi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése